Науково-методична студія з історії на тему «Історико-краєзнавча робота в школі»


Галерея "Методична студія з історії"

28 березня 2018 року на базі Боянської ЗОШ відбулася методична студія для вчителів історії з проблеми «Дослідницько-краєзнавча робота в школі. Шляхи покращення рівня підготовки старшокласників до ДПА та ЗНО з історії України».

У роботі методичної студії прийняв безпосередню участь Федорак В.Ф., методист Науково-методичного центру суспільно-гуманітарних дисциплін ІППО Чернівецької області, вчителі історії навчальних закладів району.

Під час відкриття методичної студії методист ІППО Чернівецької області Федорак В.Ф. наголосив на важливості історико-краєзнавчої роботи в школі та якісної підготовки старшокласників до складання ЗНО з історії України на уроках історії та в позаурочний час за допомогою інноваційної діяльності засобами сучасних технологій, зупинився на нових підходах до викладання історії, вдосконалення навчально-виховного процесу з використанням нових методів навчання, які сприяють більш посиленому вивченню предмета та спонукають учнів до пізнання нового, про застосування пошукових методів роботи серед учнів.

Необхідно спрямувати навчальний процес на навчання оперуванню знаннями, а не на накопичення знань учнями. Саме тому під час практичної частини, на майстер - класі на тему «Впровадження інноваційних технологій на уроках історії та в позаурочний час» Пацурківська Л.Д., вчитель історії Боянської ЗОШ та Ізвак А.Л., вчитель історії Рокитненської ЗОШ продемонстрували навчально-дидактичні та мультимедійні форми і методи підготовки учнів 11-го класу до ЗНО з історії України у 2017 році. Наступним етапом були тренінгові заняття з учасниками майстер-класу щодо підготовки до ЗНО з історії України під керівництвом Федорака В.Ф., методиста центру суспільно-гуманітарних дисциплін ІППО Чернівецької області». Учасники методичної студії отримали яскраві враження від екскурсії в історико - краєзнавчий музей школи.

На методичному практикумі під час круглого столу учасники майстер - класу обговорювали наступні ключові питання:

- звіт по атестації у формі мультимедійної презентації Дімітрішиної М.Б., вчителя історії Драницької ЗОШ

- презентація творчою групою вчителів історії району електронного банку навчально-дидактичних,наочних матеріалів та мультимедійних презентацій щодо підготовки старшокласників до ЗНО з історії України у 2018 році по наступних розділах:

1.Історичні терміни та поняття;

2.Історична хронологія;

3.Історичні персоналії;

4.Памтки архітектури та образотворчого мистецтва;

Історичні документи;

5.Історична карта;

6.Плакати.Карикатури.

На думку вчителів історії, структурування навчального матеріалу за такою схемою дозволить виділити найбільш сутнісні характеристики того чи іншого періоду нашої вітчизняної історії, головних її фактів, подій явищ та процесів. Ці матеріали будуть розміщені на сайті РМК. Вчителі історії району зможуть ознайомитись з ними, використовувати у роботі та постійно доповнювати. У подальшому рекомендуємо створити такі ж сторінки на сайтах шкіл, де учні могли б знайти необхідний матеріал, використовуючи його для належної підготовки до ЗНО.

- запровадження введення у контрольні та самостійні роботи завдань у тестовій формі з тестів ЗНО минулих років;

- переглядання та чітке дотримання критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів з історії України у 5-11 класах.

На заключному етапі учасники методичної студії підвели її підсумки та затвердили методичні рекомендації та комплексні заходи щодо покращення історико-краєзнавчої роботи в школі та якісної підготовки учнів 11-х класів ЗНЗ Новоселицького району до ЗНО з історії України у 2018 році.

Кiлькiсть переглядiв: 676

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.